engeland

Engeland
inhoud: hanne
Personen.
veldslagen
wapens
uniformen
personen
- Douglas Haig
Was een bekende Britse militair tijdens de eerste wereld oorlog. Hij is geboren op 19 juni 1861 , in Edinburgh in Engeland . toen hij klaar was met de basis school ging hij naar de militaire academie van sandhurst, waar na hij al snel mee begon te vechten in verschillende landen. In India en in Zuid-Afrika,in India werd hij tot generaal-majoor bevorderd . en pas in 1906 keerde hij terug naar het verenigd koninkrijk [Engeland] . toen in 1914 de oorlog echt uitbrak was Douglas Haig inmiddels al bevorderd tot luitenant-generaal. Hij werd de commandant van een legerkorps en met dat korps ging hij naar Frankrijk om daar te vechten met de Duitsers. En op 29 januari 1928 overleed hij.
- Horatio Herbert Kitchner.
Hij is geboren op 24 juni 1850
Hij was een Britse generaal en politicus. Op een poster riep hij mannen op om mee te doen in de oorlog. Veel mensen dachten dat de oorlog maar een paar maanden zou duren. Hij voorspelde dat de oorlog veel langer zou duren, daar bleek hij gelijk in te krijgen.
Door zijn succesvolle veldtocht tegen inboorlingen in Soedan werd hij bevorderd tot veldmaarschalk en verheven in de adelstand als “Lord Kitchener”
Hij overleed op een schip dat op een zeemijn liep, het schip explodeerde en de hele bemanning verdronk.
Dit was op 8 juni 1916
- George V
George V was van mei 1910 tot 1936 koning over het Britse Rijk en keizer van Indie.
Vanaf zijn twaalfde jaar diende hij in de marine. Omdat zijn oudste broer overleed werd hij troonopvolger.
Een van zijn taken was het inspecteren van de troepenmacht.
Veldslagen
Slag aan de Marne
Op 5 augustus 1914 begon Duitsland zijn aanval op het Franse leger. De fransen leden veel verlies en moesten zich terugtrekken. Duitsland rukte op naar Parijs maar dat wilden de Fransen voorkomen. Van 6 tot 9 september werd de slag aan de Marne (rivier) uitgevochten. Duitse aanval werd afgeweerd, en moesten zich terugtrekken.
De slag om Marne is een van de grootste veldslagen uit de eerste wereldoorlog.
Slag aan de Somme
Een grote slag met meer dan een miljoen! Slachtoffers . De Fransen en engelsen wilden samen de Duitse loopgraven vernietigen . Dit bleek een grote vergissing;
- De Duitsers waren veel beter ingegraven dan gedacht
- Britse bombardement stopte paar minuten voor de aanval. Ze hoopten dat de Duitsers in dekking zouden blijven zodat ze een “makkelijk”doel waren maar dat deden ze niet, ze vochten onmiddellijk terug.
- Door de bombardementen was het gebied extra moeilijk begaanbaar
- De soldaten hadden een zware bepakking: 30 kilo bagage
Het resultaat was een slachting.
Slag om Ieper
In een periode van een paar jaar was een gebied van enkele honderden vierkant kilometers omgeploegd door granaten, massagraf geworden voor duizenden jonge mannen. Deze slag was een uitputtingsslag voor zowel de geallieerden als de Duitsers. In 3,5 maand boekten de Engelsen maar 8 km terreinwinst .
In krap 4 maanden tijd vielen er meer dan 245.000 Britse slachtoffers.
Nog steeds leven de gebeurtenissen trouwens nog sterk in Ieper. Nog steeds vind er in Ieper dagelijks een ceremonie plaats onder de Menenpoort, waarin de namen staan van meer dan 50.000 vermisten.
Zodat we niet vergeten…
Wapens
Geschut: Hiermee worden mitrailleurs, geweren, vlammenwerpers en kanonnen bedoelt.
Het grendelgeweer werd veel gebruikt, dat is een geweer waarbij je sneller kunt schieten en niet steeds hoefde te herladen.
Tanks: Eerst waren dat gewone tractoren met machinegeweren en lichte bepantsering. Later werd dat een tank met rupsbanden. Er was ruimte voor 3 personen.
Gifgas: chloorgas maakte belangrijke organen kapot en zorgden voor een pijnlijke dood. Later werd fosfeengas gebruikt, dit doodde de slachtoffers in 40 uur.
Vliegtuigen: In het begin waren het vooral bommenwerpers, later gebruikten ze ook jachtvliegtuigen om vijandelijke bommenwerpers uit te lucht te schieten.
Uniformen
Redcoat: roodrok. Dit is een spottende naam voor een brits soldaat omdat de meeste regimenten een rode uniformjas droegen.
Rood werd gebruikt omdat dat de goedkoopste kleurstof was. Later werden het khaki kleur jassen.
De Britse brodiehelm: helm met halve bol vorm met een korte rand.
De binnenkant was o.a. van vilt. Het scheen vervelend te zitten en makkelijk af te vallen.
broek : Lang knie broek met kniekousen khaki kleine (groen).
Maak jouw eigen website met JouwWeb